Archive for the ‘Geen categorie’ Category

Doellandingen-oefening

Het was alweer even geleden dat ik een blogje had geschreven, daarom hadden Peter en Danny besloten dat ik deze keer maar wat moest schrijven over de dag die op dat moment nog maar net begonnen was.

Maargoed Danny en ik hadden geen vliegtuig tot onze beschikking dus moesten we uitwijken naar een alternatief vervoersmiddel, dit werd de prachtige cabrio van Danny en in no time waren we op Budel en hebben we daar onder genot van een cola’tje gewacht tot de vliegtuigjes binnen kwamen. Ondertussen begon ik me te realiseren dat het wel groot belang was dat ik goed ging scoren omdat ik er ook wat over schrijf, en het staat zo rot als je jezelf dan omlaag moet halen.

Toen iedereen er was kwam er een korte briefing over waar we in het circuit op moesten letten, eigenlijk is het heel simpel te houden.
De opdracht: Maak drie landingen zo dicht mogelijk NA de baandrempel een landing, hoe dichter je erbij zit hoe meer punten je krijgt, als je ervoor zit krijg je minpunten. 2 van de 3 landingen mocht je op je eigen manier doen een derde moest een glide-in zijn, oftewel een gesimuleerde motorstoring die je zelf mag veroorzaken en dan uiteraard wel gewoon veilig landen, bij grote voorkeur weer NA de baandrempel, ervoor krijg je namelijk heel veel minpunten.

Er konden in totaal 300 punten gescoord worden hiervoor, daarnaast beoordeelden de instructeurs nog of er netjes gevlogen werd en hiervoor waren nog eens 60 punten te verdienen. Maximale score is dus 360 punten. Negatief staan kon ook, het theoretische dieptepunt ligt op -760, zou ook een hele prestatie zijn…

Maargoed 2 vliegtuigen, 10 runs, dus in totaal waren er 20 deelnemers. De instructeurs deden ook mee en er was een behoorlijk team van ex-winnaars aanwezig dus de tegenstand was aanzienlijk, Danny en ik zaten beide in run 5, Ik stond op de PH-SVM en Danny op de PH-NSC. Omdat Danny nog niet op een Diesel heeft gevlogen en ik hier al 2 keer op gevlogen had besloten we om te wisselen, voor mij wel iets lastiger omdat dit niet al te recent was voor mij maarja Danny verdiend natuurlijk ook een eerlijke kans!

Dus nadat we de instructeurs hadden zien doellanden (en die deden het niet heel erg slecht!) zijn wij vast wat gaan eten zodat we met een goed gevulde maag het vliegtuig in zouden stappen. Zo gezegd, zo gedaan.

Goed en dan nu het hoofdonderdeel:
De PH-NSC komt terug van de run 4 en ik sta klaar om opgepickt te worden, ik stap en in zeg even hoi tegen victor, de safety pilot die in de gaten mag gaan houden dat ik geen gekke/onveilige/vreemde of te goede landingen maak, hij deed zelf immers ook mee;-) neemt niet weg dat veiligheid at all times prio 1 bleef!

Windinformatie had het vliegveld niet maar het dichtbijzijnde Eindhoven gaf een wind van 22018KT, aangezien de baan op 210 graden ligt staat de wind er bijna recht op. De harde wind maakt het wat spannender en het rammelt dan ook lekker in de kist, gelukkig niets wat Victor of ik niet aan zou kunnen.

De eerste landing ging redelijk goed, in vak 2, van de 4 goede start en de eerste 20 bonuspunten voor mijn blijkbare uitstekende stuurmanskunst waren ook binnen. (of druk ik me iets te ongenuanceerd uit?) Maargoed de reden is niet zo belangrijk, de punten waren in ieder geval binnen!

De tweede landing ging nog beter, vak 1! En ik had het van tevoren niet durven hopen maar weer alle bonuspunten binnen, YES!

Maargoed de laatste werd de glide-in en met de harde wind is het lastig in te schatten hoe ver je nog komt als je de motor dicht trekt, maargoed mijn voorgangers deden dit pas toen ze recht voor de baan zaten dus ik dacht, dat zou ik toch ook moeten kunnen, dus toen ik recht voor de baan vloog gas dicht en zakken maar, dat ging wel goed maar ging me helaas nog niet snel genoeg, helaas zat ik echt nog te hoog en lande ik in vak 4, 0 punten voor de plek, maar voor de rest was de landing wel netjes en veilig, daar is ook wat voor te zeggen.

Daarna nog aan de baan gestaan om te kijken hoe de anderen het ervan af hebben gebracht en toen kwam toch wel het besef dat ik misschien wel een redelijk hoge score gehaald zou hebben:-)

Maargoed de uitslag komt pas op Rotterdam dus eerst met Danny terugrijden naar Rotterdam. Wij waren iets eerder vertrokken dus kwamen we bijna gelijk aan. Na een half uurtje was de uitslag bekend en wat bleek, ik was 5e!

Dit smaakt naar meer, op naar volgend jaar!

SOLO rondje CTR

Na een hele lange tijd niet geblogd te hebben, dan nu toch weer een (hopelijk leuk) verslagje van mijn tweede solo vlucht. Dit keer niet vanaf Seppe (EHSE) maar vanaf het altijd mooie Rotterdam The Hague Airport!

Deze vlucht was al twee keer komen te vervallen door een lage wolkenbasis eerder deze week maar voor de vlucht van vandaag zag het er een stuk beter uit. Toen ik wakker werd en op de METAR keek gaf die nog een OVC004(oftewel op 400 voet zit het 8/8 dicht met bewolking), lekker zeg dat hadden we niet afgesproken!

Gelukkig was er ook een indicatie dat we richting CAVOK gingen en dat betekent, zicht 10 km of meer en geen wolkje aan de lucht. Klinkt goed toch?

Dus naar het vliegveld en nadat Kees een solo-verklaring uitgeschreven had en ik de kist uit z’n warme schuurtje had gehaald en geïnspecteerd op weg naar baan 24! En toen werd het spannend, de PH-HGO zat in de buurt van Dordrecht met een lesvlucht en die dreigde hun oriëntatie kwijt te raken, gelukkig hebben ze de weg goed kunnen vinden maar mijn vluchtpad zou ook die kant op gaan… oops. Alternatieven, ik had er drie Mike en Hotel of een non-standard departure.

Aangezien de Hotel departure 1 rechte lijn is, niet over dichte bebouwing heen gaat en ik de ondersteuning van een VOR had en de wind precies tegen stond op deze departure heb ik hiervoor gekozen. Nu vraag je je misschien af, waarom wil je met wind tegen weg gaan? Is eigenlijk vrij logisch, op het moment dat het weer bij Hotel ook slecht blijkt te zijn ben ik sneller terug, dit scheelt aanzienlijk, de wind op 1500 voet was namelijk 270/30, dat betekent dat ik exact 30 knopen tegenwind heb en dus maar met 65 knopen naar hotel vlieg en terug 125(!) dat is een verschil van 60 knopen (1 knoop is ca. 1.8km/u). Als ik naar Mike was gegaan had ik dit effect omgekeerd gehad, dus vandaar:-).

Maargoed eenmaal in de lucht ging eigenlijk alles vrij soepel, checks gingen er snel doorheen, toch wel een lekker gevoel zo alleen in de lucht, YEAH!

Eenmaal bij Whiskey aangekomen heb ik me afgemeld bij de toren maar toch de frequentie uit blijven luisteren om misschien wat meer over het weer te weten te komen rond Dordrecht.

Ik had een navigatieplan wat naar de vuurtoren van Ouddorp ging dus daar ben ik eerst heen gevlogen(nog steeds met die stevige tegenwind:P) En toen wilde ik richting Dordrecht vliegen…

Mooi verhaal, ik hoor het mezelf nog zeggen, dus ik dacht ik kan twee dingen doen, linksaf richting hellevoetsluis/hoek van holland of naar rechts verder naar het zuiden. Aangezien dit al onverwachts was en ik dus niet wist waar het heen zou gaan heb ik ervoor gekozen om linksaf te gaan naar het noorden, toen ik bij verboden gebieden in de buurt kwam ben ik teruggegaan naar hoek van holland(punt Hotel) om vanaf daar weer terug te gaan naar hotel.

Eenmaal bij het veld was het redelijk druk, er zaten 3 kisten in het circuit en er zat een Fokker 50 op Long final, We duikten hier allemaal nog even voor en toen weer rustig terug getaxiet naar de club. Zo blijkt maar weer is het weerbericht is niet altijd fantastisch, dit had ik niet verwacht zo dicht bij de CTR…

Het idee van deze vlucht was om een rondje om het gebied van Rotterdam te vliegen dat is nietgelukt maar toch was dit een zeer nuttige vlucht! Op naar de volgende!

Geloof het of niet, maar de hoogte van de GPS is niet helemaal perfect bereik was niet tijdens de hele vlucht spetterend, zegmaar:P

Elevation Profile
SoloEHRDHotel