Archive for mei, 2011

Doellandingen-oefening

Het was alweer even geleden dat ik een blogje had geschreven, daarom hadden Peter en Danny besloten dat ik deze keer maar wat moest schrijven over de dag die op dat moment nog maar net begonnen was.

Maargoed Danny en ik hadden geen vliegtuig tot onze beschikking dus moesten we uitwijken naar een alternatief vervoersmiddel, dit werd de prachtige cabrio van Danny en in no time waren we op Budel en hebben we daar onder genot van een cola’tje gewacht tot de vliegtuigjes binnen kwamen. Ondertussen begon ik me te realiseren dat het wel groot belang was dat ik goed ging scoren omdat ik er ook wat over schrijf, en het staat zo rot als je jezelf dan omlaag moet halen.

Toen iedereen er was kwam er een korte briefing over waar we in het circuit op moesten letten, eigenlijk is het heel simpel te houden.
De opdracht: Maak drie landingen zo dicht mogelijk NA de baandrempel een landing, hoe dichter je erbij zit hoe meer punten je krijgt, als je ervoor zit krijg je minpunten. 2 van de 3 landingen mocht je op je eigen manier doen een derde moest een glide-in zijn, oftewel een gesimuleerde motorstoring die je zelf mag veroorzaken en dan uiteraard wel gewoon veilig landen, bij grote voorkeur weer NA de baandrempel, ervoor krijg je namelijk heel veel minpunten.

Er konden in totaal 300 punten gescoord worden hiervoor, daarnaast beoordeelden de instructeurs nog of er netjes gevlogen werd en hiervoor waren nog eens 60 punten te verdienen. Maximale score is dus 360 punten. Negatief staan kon ook, het theoretische dieptepunt ligt op -760, zou ook een hele prestatie zijn…

Maargoed 2 vliegtuigen, 10 runs, dus in totaal waren er 20 deelnemers. De instructeurs deden ook mee en er was een behoorlijk team van ex-winnaars aanwezig dus de tegenstand was aanzienlijk, Danny en ik zaten beide in run 5, Ik stond op de PH-SVM en Danny op de PH-NSC. Omdat Danny nog niet op een Diesel heeft gevlogen en ik hier al 2 keer op gevlogen had besloten we om te wisselen, voor mij wel iets lastiger omdat dit niet al te recent was voor mij maarja Danny verdiend natuurlijk ook een eerlijke kans!

Dus nadat we de instructeurs hadden zien doellanden (en die deden het niet heel erg slecht!) zijn wij vast wat gaan eten zodat we met een goed gevulde maag het vliegtuig in zouden stappen. Zo gezegd, zo gedaan.

Goed en dan nu het hoofdonderdeel:
De PH-NSC komt terug van de run 4 en ik sta klaar om opgepickt te worden, ik stap en in zeg even hoi tegen victor, de safety pilot die in de gaten mag gaan houden dat ik geen gekke/onveilige/vreemde of te goede landingen maak, hij deed zelf immers ook mee;-) neemt niet weg dat veiligheid at all times prio 1 bleef!

Windinformatie had het vliegveld niet maar het dichtbijzijnde Eindhoven gaf een wind van 22018KT, aangezien de baan op 210 graden ligt staat de wind er bijna recht op. De harde wind maakt het wat spannender en het rammelt dan ook lekker in de kist, gelukkig niets wat Victor of ik niet aan zou kunnen.

De eerste landing ging redelijk goed, in vak 2, van de 4 goede start en de eerste 20 bonuspunten voor mijn blijkbare uitstekende stuurmanskunst waren ook binnen. (of druk ik me iets te ongenuanceerd uit?) Maargoed de reden is niet zo belangrijk, de punten waren in ieder geval binnen!

De tweede landing ging nog beter, vak 1! En ik had het van tevoren niet durven hopen maar weer alle bonuspunten binnen, YES!

Maargoed de laatste werd de glide-in en met de harde wind is het lastig in te schatten hoe ver je nog komt als je de motor dicht trekt, maargoed mijn voorgangers deden dit pas toen ze recht voor de baan zaten dus ik dacht, dat zou ik toch ook moeten kunnen, dus toen ik recht voor de baan vloog gas dicht en zakken maar, dat ging wel goed maar ging me helaas nog niet snel genoeg, helaas zat ik echt nog te hoog en lande ik in vak 4, 0 punten voor de plek, maar voor de rest was de landing wel netjes en veilig, daar is ook wat voor te zeggen.

Daarna nog aan de baan gestaan om te kijken hoe de anderen het ervan af hebben gebracht en toen kwam toch wel het besef dat ik misschien wel een redelijk hoge score gehaald zou hebben:-)

Maargoed de uitslag komt pas op Rotterdam dus eerst met Danny terugrijden naar Rotterdam. Wij waren iets eerder vertrokken dus kwamen we bijna gelijk aan. Na een half uurtje was de uitslag bekend en wat bleek, ik was 5e!

Dit smaakt naar meer, op naar volgend jaar!